Home Zweden Denemarken 2016
Zweden- Denemarken 28- juli-8 augustus 2016 PDF Afdrukken E-mailadres

Kaart S-DK 2016

Na een geslaagde "test" in Vessem, besloten wij de koe maar gelijk bij de horens te vatten en, nadat alles was schoongemaakt, gewassen en reisklaar was gemaakt, op donderdag 28 juli te vertrekken richting Zweden.

Bij het opladen van de fietsen, kwam ik er achter dat mijn achterband lek was. Ik had net de fiets laten repareren ivm een gebroken spaak. Breed en Meester gebeld en ik kon meteen langs komen om de band te laten plakken. Band er af en direct maar een nieuwe gepakte "Geen tijd om het lek te zoeken", zei Hans Breed en wenste ons een prettige vakantie. Kosten?? Niets, service! Zo dan begint de vakantie al goed.

Om 10.30 uit Zwaag vertrokken. Rustige reis gehad en bij een tankstation voor de grens gelunched. Daarna de grens over en alles gaat goed tot iets na Bremen. We moeten stoppen, want mijn knien doen zeer en ik moet even lopen. 17 km voor Gyhum, waar wij altijd op de camping staan, stop ik bij een tankstation en loop mijn rondje. Nog een leuk gesprek gehad met een stel Denemarkengangers, die richting Mn gingen.

Het laatste stukje van deze etappe naar de Waldcamping in Gyhum, Hesedorp. Wij staan rustig, maar op het grote veld (waar normaal de "tussenstoppers" staan) is een VW-meeting. Gedurende de middag komen er steeds meer busjes op het terrein. Na het eten en de koffie, beginnen bij ons alle twee de luiken te zakken en gaan wij dus maar vroeg naar bed. Tonnie was al om 5.00 uur op vanochtend, dus een lekker tukkie was wel fijn.

29 juli 2016

Heerlijk geslapen en pas om 9.00 uur wakker. Douche, ontbijt, koffie, en dan om 10.45 uur vertrekken wij richting DK.

In tegenstelling tot vorige jaren, helemaal geen drukte, laat staan een file, bij de Elbetunnel in Hamburg. Maar die kwamen pas na Hamburg

De aankomsttijd op de TomTom, wordt steeds later (begon op 16.22 uur). Vlak voor Flensburg hebben wij gegeten en een rondje gelopen, om daarna langzaam maar zeker de Deense grens te bereiken. De drukte werd ook veroorzaakt door de grenscontrole, die er tegenwoordig weer is. Na de grens konden weer genieten van het glooiende, Deense landschap. Tonnie zat helemaal te glimmen van geluk.

Maar dan, onze eerste echte file in Denemarken. Bij de brug bij Middelfart staan wij redelijk vast. Net na de brug is er een aanrijding geweest en het is natuurlijk vrijdagmiddag, dus zal het hier ook wel drukker zijn dan normaal.

Om 17.00 uur hebben wij de Grote Beltbrug gehad en rijden richting Kopenhagen. Ook daar weer in de file, alweer door een aanrijding. Alle voertuigen stonden al langs de kant, maar iedereen moet natuurlijk even kijken.

Het weer is niet om over naar huis te schrijven. De zon schijnt even, dan begint het te hozen, om daarna weer droog, maar bewolkt

Vr Kopenhagen gaat het hozen, het zicht is slecht en Tonnie moet de TomTom goed in de gaten houden voor de juiste afslag. Uiteindelijk komen wij zonder problemen aan in Hillerd. De camping is makkelijk te vinden en wij melden ons bij Taco en Annette. Het is nu droog en we vinden, op aanwijzing van Annette, een mooi plaatsje. Het was inmiddels 18.45 uur, dus toen de camper genstalleerd was, een roerei extra de luxe gegeten, kopje koffie en om 22.15 de duik van de dag.

_7316079

30 juli 2016

Om 9.15 opgestaan en naar de , zeer luxe, douches. Na een sober ontbijtje, meteen naar de Ftex, die op loopafstand is, om brood en beleg te halen. Daarna ons dagelijkse portie caffene uit de Nespresso, afwisselend in de zon en in de regen. Het is dus geen echt lekker weer en blijven dus wat studderen in en rond de camper. Als om 15.30 uur dan toch echt de zon doorbreekt, pakken wij de fiets naar de Bilka. Heer Gurkensalat gehaald en de rest van het eten voor vanavond. De meeste winkels sluiten zaterdag om 16.00 uur, maar zijn zondag open. Na de boodschappen gezellig met een borrel en nootjes in het zonnetje. De weervooruitzichten doen ons twijfelen of wij nu wel of niet doorrijden naar Zweden. In het druilweer is het nergens lekker vertoeven, maar voor de eerste keer naar Zweden in de regen, is ook niet alles.

We zitten voorlopig lekker buiten te lezen en te genieten. Om 21.15 uur naar binnen, want ook Deense muggen steken.

31 juli 2016

Opgestaan met de volle zon op de toet. Het waait een beetje, maar het is goed toeven hier. Proviand ingeslagen bij de Bilka, koffie gedronken en een broodje gegeten en dan gaan wij naar Frediksborg Castle met het Nationaal Museum (van Taco een kortingskaart gekregen). Wat een pracht en praal van binnen. Op het moment dat wij in de kerk komen, begint het orgel te spelen. Dat is nog eens verwelkoming. _7316113 Van een suppoost horen wij, dat er vanavond een concert wordt gegeven door een Italiaanse organist, die zich nu aan het "inspelen" is. Het lijkt wel of de kerk er mooier van wordt.

Na het bezoek binnen en een wandeling door het bijbehorende park, zijn wij om 15.45 uur weer terug op de camping. Na het eten koffie en de route naar en door Zweden bekijken. Rond 22.00 uur weer het bedje doen en pitten. Het is weer droog!

1 augustus 2016

Opstaan met een flauwig zonnetje en tijdens het koffiedrinken Kernehus weer rijklaar maken. Daarna ons verblijf op de camping betaalt en afscheid genomen van twee fantastische mensen (maar wij weten zeker, dat wij terug zullen komen op Hillerd Camping) en dan onderweg naar de boot naar Zweden, Yes!

11.25 uur in de rij voor de boot van Helsingor-Helsingborg. Voor 405 DK varen wij in 20 minuten van Denemarken naar Zweden. Helaas regent het weer.

Nu naar onze eerste Zweedse bestemming, Lomma, een paar kilometer ten noorden van Malm. We pakken de snelste route en zijn om 13.00 uur op Habo Ljung camping in Lomma. Het is een grote camping en na een verkenning gaan wij op een veld, vlakbij het water staan. We staan er mooi en gaan eerst maar eens een hapje eten en daarna de omgeving verkennen. Wat ons nu wel ineens opvalt, is dat het water verschrikkelijk stinkt. letterlijk een rotlucht. 's Middags boodschappen gedaan op de fiets en meteen de omgeving verkent, maar dat viel tegen. Wij dachten met de fiets naar Malm te kunnen gaan, maar daar zijn de fietspaden niet voor geschikt (houden plotseling op en dan rijd je op de (auto)weg) en de afstand is groter dan op de kaart lijkt. Het weer werkt ook niet mee voor een fietstocht. Omdat er verder toch niet veel valt te beleven, gaan we morgen richting Trelleborg. Bijtijds het mandje in.

2 augustus 2016

Opgestaan met volle zon. Gedoucht en ontbeten. Gisteravond de luifel al ingedraaid en de stoelen opgeborgen, maar na het ontbijt de stoelen toch maar weer naar buiten en genieten. Intussen de camper weer reisklaar gemaakt en dan vertrekken wij om 10.30 uur richting Trelleborg. Helaas, het regent weer pijpenstelen. Ook in Trelleborg (11.00 uur) hoost het, dus besluiten wij door te rijden naar Ystad. Vlak na Bste is een grote parkeerplaats aan het water. Daar stoppen we even om de benen te strekken en te genieten van de zon en het uitzicht. Dan door naar Ystad, wat een mooie weg, zo langs de kust. P8020003 Onderweg door Ystad, langs de haven en het station, als we verderop bij de camping aankomen. Het is er behoorlijk druk, want iedereen wordt door n persoon naar zijn plaats gewezen. We staan op een mooi plekje op de hoek van het veld. En om 12.35 uur kunnen wij de camper installeren. 's Middags een lekker stukje gefietst naar de winkelstraatjes (3,5 km). Het is lekker druk en een aangename temperatuur van 260. Na het eten en de koffie, naar het strand (ligt aan de overkant van de weg) gelopen. Het waait een beetje, maar het is nog steeds aangenaam warm. Oogjes dicht en tukkie doen.

3 augustus 2016

Rond 7.00 uur allebei wakker, de zon schijnt door de gluurtjes naar binnen. Dan komt er met veel lawaai een vrachtwagen, de vuil-ophaal. Dan maar het bed uit. Douchen, ontbijt en koffie en dan naar Ystad. Nog maar eens een loopje door de gezellige winkelstraatjes en-pleintjes en dan op zoek naar de Lidl (Garmin wijst ons de weg). Het is nog een pittig stukje fietsen, maar wel fijn boodschappen doen. Tassen volgeladen en dan weer terug naar Kernehus. Broodje gegeten en dan willen we weer naar het strand. Dan begint het weer te druppelen en dan te spetteren, maar we gaan toch lopen. Als wij aan de overkant zijn, begint het serieus te regenen en te waaien, dus dan maar weer terug. Wachten tot het droog zou wordenen dat werd het dus niet. Boekje lezen, neutje doen, bedje klaarmaken en pitten om een uur of 10. Het is de laatste nacht Ystad, we vertrekken morgen in Z.O. richting, langs de kust.

4 augustus 2016

Gelukkig schijnt de zon weer, als wij opstaan. Douchen, broodje, koffie, inpakken en wegwezen. Om 10.00 uur vertrekken wij en volgen de kustweg 9 tot Kivik. Dit is een leuke route door kleine dorpjes. Om 11.00 staan wij op een parkeerplaats, vlakbij de haven van Kivik. Een wandeling door de omgeving doet ons besluiten niet hier te blijven, maar richting Kristiaanstad te gaan. Als we om 12.15 uur bij de parkeerplaats van de camping aankomen, geeft het ons een vreemd gevoel. De camping ligt vlak bij een industriegebied en er zijn, voor zover wij kunnen zien, ook maar weinig gasten. Het is nog vroeg, dus besluiten wij door te rijden naar Vinslv. Hier is een kleine camping en wij zetten Kernehus op plekje 7. Beetje scheef, maar we staan lekker. Wij staan min of meer in the middle of nowere, dus geen wifi. Maar wij zijn op vakantie. Wij gaan lopen naar de ICA (2 km) om een worstje te halen, voor bij de borrel. Het is heet (320) binnen, dus zitten wij buiten, in de schaduw, van de rust te genieten. En ja, dan is er de eerste prik voor Tonnie, van een insekt wel te verstaan. De ervaring heeft ons geleerd, dat dat nog wel eens een verrassing kan worden. Borrel, eten, koffie en plannen voor morgen maken. Wij besluiten Zweden, voorlopig, vaarwel te zeggen en weer terug te gaan naar ons geliefde Denemarken. Wij gaan naar de krijtrotsen van Mn.

5 augustus 2016

Wij staan op met bewolking, maar vertrekken met de zon. Het was een mooie camping, maar verder was er niets te doen, ook niet in de omgeving.

Om 10.35 uur vertrokken naar (De Brug-The Bridge) Mn DK. Goede reis gehad, in Lund nog gestopt om bij de Lidl en het tankstation de laatste Zw.Kr. op te maken en dan de Brug over. Wat een immense brug is dit, prachtig uitzicht en in de verte Denemarken. Het laatste stuk door een tunnel en als wij daar uitkomen, regent het weer. Een nat welkom in Denemarken, maar wat heerlijk! Nu nog om Kopenhagen heen naar Mn. Het weer wordt steeds beter en het zonnetje gaat zelfs schijnen. Gaan we nog een keer over een brug (Takse Bugt) via Stege (leuk plaatsje, pakken we op de terugweg nog wel), Magleby naar Borre. Na 1,5 km vinden wij de camping rechts. We moeten behoorlijk omhoog naar de receptie. We vinden een mooie plak op deze terrassencamping. Om 15.45 uur zijn wij gereed en genieten in de volle zon van deze behoorlijk grote camping, rondom een meer. We hebben heerlijk buiten gezeten, wat gelezen en geluierd en daarna gegeten. Na de koffie naar binnen, want het begint weer te regenen. Het is een heftige, maar gelukkig korte bui, het wordt weer mooi. Nog wat foto's op de MacBook zitten kijken, wat ge-iPad en dan naar bed.

6 augustus 2016

Alweer vroeg wakker en bijtijds naar de douches. Daar is het druk, maar twee douches en drie wachtende voor mij (Tonnie), ik (Louis) kon zo doorlopen en was ook zo klaar. Na het ontbijt en de koffie, pakken wij de fiets en op naar de krijtrotsen. De route geeft twee mogelijkheden aan, of door het bos over een smal pad, of over de weg, maar dan met hele steile stukken. Wij besluiten het bospad te nemen. Maar dan komen we toch steile stukken tegen en moeten wij zelfs lopen. Ik (Louis) lees mijn Garmin nog wel eens verkeerd, dus zijn wij een stuk te ver gereden. Weer terug over een extreem steil stuk. Tonnie haalde het niet en wilde net afstappen om te lopen, toen haar been niet meer deed wat zij wilde en daar lag zij, midden op de weg Gelukkig stopte er direct een auto, die midden op de weg ging staan. De chauffeur kwam meteen met een fles water en vroeg of hij kon helpen. Gelukkig viel het mee en was het voornamelijk de schrik. Na een beker water vervolgden wij, lopend, onze weg. We hebben de chauffeur en zijn vrienden tig keer bedankt en zijn uiteindelijk toch bij de kliffen gekomen. Wat is het er enorm mooi en hoog. P8060004 We hebben foto's tussen de bomen, naar beneden gemaakt, want om een trap van 500 treden af en op te gaan, is iets te veel voor onze beentjes. Wel nog een trap naar boven, voor nog meer uitzicht, die hebben we wel gepakt. Genoten van het uitzicht, foto's gemaakt en dan weer terug naar de camping, wel over de autoweg. Het laatste stukje is toch over een bospaadje, ziet Tonnie ineens een slang(etje) oversteken. Geweldig, voor het eerst een slang in het wild gezien. Bij de camper aangekomen ziet Tonnie dat zij haar knie heeft geschaafd en daarnaast ook op haar billen, rug en hoofd is gevallen. De rugspieren zijn wat gevoelig. De rest van de dag wat op de camping rondgehangen, in de tuin geweest en met de buren over Odense gesproken. Morgen naar Fyn.

7 augustus 2016

Wij vertrekken om 10.15 uur, het is half bewolkt en er staat een matige wind. Wij rijden binnendoor naar de E20, krijgen onderweg nog een buitje. Omdat wij op de heenweg, naar onze mening te veel moesten betalen, omdat de camper (5.30m) boven de 6 meter was, heb ik het stuur van de achterste fiets een kwartslag gedraaid en de fietstas er af gehaald. Tol was nu >6 meter. In Nyborg een tussenstop gemaakt voor boodschappen en tanken. Om 15.10 uur aangekomen op de camping in Odense, mooie plek op het zuiden. We zetten de luifel niet uit, want het waait stevig. Nog wel een loopje buiten de camping gedaan, maar er is niet veel bijzonders op loopafstand. Na het eten en de koffie nog een over de camping gelopen. Enorm uitgebreid, ruime plaatsen en een zwembad en veel kinderspeeltuigen.

8 augustus 2016

P8080038 Opgestaan met veel wind (we hadden daarom de luifel ook al niet uit), douchen, ontbijten en dan gaat het weer regenen. Wij twijfelen of wij zullen blijvenen dan de knoop doorgehakt, wij gaan naar huis! Als ik de fietsen weer op de drager zet, begint het op te klaren en krijgen wij een mooie blauwe lucht, maar we waaien wel uit ons hemd. Op de terugweg pakken we nog wel even het Rosengardcentret in Odense. We hebben bij Tiger nog een leuk spelletje voor Julia (kleindochter) gekocht en hebben er verder alleen maar rond gestruind. Om 12.00 uur een broodje op de parkeerplaats, waar we ook weer bijna omgewaaid worden. Ook onderweg steeds een harde wind, schuin van voren, maar wij komen er wel. Wij zijn om 14.20 uur bij de Deens-Duitse grens. Ook in Duitsland houdt het buiige weer aan. Zon, harde wind, regen, wij verlangen naar huis Na een aantal rustpauzes, komen wij om 19.30 uur bij de Nederlandse grens aan. Alles gaat nog goed en wij besluiten door te rijden naar huis. Met nog twee tussenstops en een mooie zonsondergang op de afsluitdijk, komen wij om 22.05 uur thuis aan.

Het weer heeft niet echt meegewerkt, maar we hebben toch een fantastische reis door, een beetje, Zweden en Denemarken gehad. Het is voor herhaling vatbaar.

_7316078

KLIK HIER VOOR ALLE FOTO'S

Laatst aangepast op donderdag 17 november 2016 13:19
 
Louis en Tonnie, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting