Normandië   3-12 juni 2012

3 juni
Omdat de weersverwachting goed was, vertrokken wij, ondanks de regen, zondagmorgen 3 juni met de camper richting Frankrijk.
Dat de weersverwachtingen niet echt te vertrouwen zijn, kwamen wij echter snel achter.
Na de lunch, steken wij om 12.40 uur de Belgische grens over en ook daar regent het. Als wij om 14.50 uur de Franse grens passeren is het droog, maar wel nevelig.
Na een mooie rit met hoogtes en dalen, haarspeldbochten en fraaie uitzichten bereiken wij om 16.45 uur, na 473 km. de camping "L'Été Indien" in Wimereux.

4 juni
Na een wat onrustige nacht, vertrekken wij om 10.30 uur richting de krijtrotsen. Eerst nog wat boodschappen doen in Boulogne sur Mer en de tank volgooien en dan via de D940 langs de kust. We komen langs Touquet-Paris-Plage, maar het weer nodigt niet uit tot een wandeling. Wij rijden door naar Berck-Plage, waar we lunchen op een groot parkeerterrein aan zee. Het waait er behoorlijk, maar het is tenminste droog!
Aangekomen in Mers les Bains, zien wij de eerste krijtrotsen bij Le Tréport. Camera's mee en aan de wandel…Wat een imposant schouwspel, rotsen, wind en water. In een leuk souvenirswinkeltje vond Tonnie zowaar nog een leuk peper en zoutstelletje, dat nog niet in de verzameling zat. De prijs viel reuze mee, dus nr. zoveel kan worden toegevoegd.
Om 16.15 uur, na 142 km., kwamen wij aan op de camping Le Rompval in Le Crotoy. Leuke camping, maar niet geschikt om hiervandaan naar een winkel of zo te fietsen. In het (gratis) internetcafé van de camping contact met de rest van de wereld gezocht en een Fransman geholpen met, de niet eenvoudige, wifi-verbinding op zijn laptop te realiseren. Ach zelfs met een Windows-geval lukt mij dat nog;-). Na het eten is het nog steeds droog, dus wandelen wij een stukje rond de camping en maken wat foto's van de rotsen in de verte. Op tijd naar bed, want die dagjes buiten werken op je slaapspieren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 juni
Vanochtend "vroeg" op, 8.30 uur en na een lekkere douche en een smakelijk ontbijt, rijden wij richting Dieppe. Niet zo ver, maar wel een mooie route door mooie dorpjes en oneindig veel rotondes. Wij vertrekken om 10.55 uur en arriveren al om 11.45 uur op de camping. Wij hebben ook maar 43 km. gereden over de D925. Volgens de beschrijving ligt camping Vitamin in Dieppe, maar dat blijkt niet zo te zijn. De camping ligt in Saint Aubin sur Scie en dat ligt weer een stuk hoger dan het centrum van Dieppe, zodat fietsen geen optie is. Vervelend dat wij geen goed frans spreken en dat de Fransen, ondanks de vele Engels toeristen, geen goed engels spreken. Daardoor wordt het voor ons onmogelijk om het winkelcentrum te vinden, dat op loopafstand van de camping zou moeten liggen. Gelukkig is er wel een Aldi schuin tegenover de camping, dus daar de boodschappen maar gedaan. Na de koffie hebben wij 's avonds een mooie route gevonden, die ons, via de D75, langs de Normandische kust voert.
Na de bouten van de klaptafel te hebben aangedraaid, het bed weer in orde gemaakt en om 21.00 uur liggen wij al in bed.

6 juni
Om 8.30 uur er weer uit om te douchen en een ontbijtje weg te werken. Het heeft vannacht geregend, maar in buien en dat geeft weer een beetje hoop. Wij rijden om 10.20 uur de camping af en de eerste stop op de route is in Saint Valery en Caux. We staan bij de haven op een grote camperplek en gaan lekker lopend het stadje in.

Een leuke, drukke plaats en…de zon schijnt!

Dan doorgereden naar Fécamp, boodschappen gedaan en door naar camping La Chenaie in Yport. Voor we naar de camping gaan, rijden we eerst even door naar het dorp, om te zien of dit wel te fietsen/lopen is en dat kan makkelijk. Wij komen om 15.45 uur aan en hebben dan maar 89 km. afgelegd. Wij hebben geen haast en genieten volop van de route. Toen de camper "geinstalleerd" was, de stoelen naar buiten…helaas, voor we konden gaan zitten begon het alweer te regenen. Dan maar naar binnen en de gemaakte foto's op de laptop zetten en het emailverkeer controleren. Na het eten en de koffie is het gelukkig droog, dus gaan we lopend het dorp in. Prachtige huizen en een best wel leuk dorpje. Tot de kerk gelopen en daarna weer terug naar de camping, in het zonnetje! Om 22.30 uur gaan we naar bed, een latertje voor ons;-)

7 juni
8.30 uur er weer uit en het gebruikelijk ochtendritueel voltrekt zich ook vandaag weer, douche, ontbijt en koffie. Het is zomaar weer droog, dus op de fiets naar het strand. Wij zijn er zo en hebben genoten van het uitzicht naar Fécamp. Na foto's gemaakt te hebben en lekker over de pier te hebben gelopen, begint het zowaar weer een beetje te regenen :-(  Op de fiets weer retour naar de camping. Het begon steeds harder te regenen, dus dat was het einde van het "buitengebeuren". De route voor morgen dan maar onder handen genomen. Maar dan kwam plotseling toch de zon weer te voorschijn en zijn we weer op de fiets richting strand gegaan. In het dorpje nog wat winkeltjes (slechts 4) gekeken en terug naar de camper. Eindelijk kunnen de stoelen naar buiten en kunnen wij genieten van een uurtje in de zon en dat vieren wij met een borrel er bij. Na het eten een overheerlijk Scholetta bonbon van de Aldi bij de koffie. Zo dat mag een chocolaatje heten! (Helaas hebben wij ze niet meer kunnen vinden bij de andere Aldi's in Fr.)

8 juni
We gaan weer op pad. Om 10.25 uur vertrekken wij naar Le Mont Saint Michel. Uiteraard weer langs kust- en over D-wegen. Om 11.00 uur arriveren wij in Etretat. Camper op de parkeerplaats en lopen naar het strand, waar de mooiste kliffen van Normandië zijn. Wat een uitzicht! Jammer genoeg staat er een harde wind en begint het weer te regen, dus na de fotosessie maar weer naar de camper en vervolgen wij onze reis naar Le Havre. Wij willen over Le Pont Normandie, maar als wij de eerste brug over zijn, zakt de moed ons in de schoenen. Echt een storm die over het water raast en je zowat van de brug afblaast. Het tweede en hoogste gedeelte van de brug is een tolweg en gelukkig is er voor de tolpoortjes een parkeerplaats. Ik kijk Tonnie aan en vraag "wil jij eigenlijk wel over de brug?" Dat wilde ze dus niet, en ik eigenlijk ook niet, dus besloten wij om dan maar via de haven van Le Havre, landinwaarts te rijden en een lagere brug te nemen. De rit voerde ons door de petroleumhaven en kostte nog al wat tijd, dus werd het bezoek aan Honfleur uitgesteld en zijn wij direct doorgerenden naar Bauvoir. Na 306 km. onder de wielen, kwamen wij om 17.30 uur aan bij camping "Aux Pommiers", hoe toepasselijk! Tijd voor een biertje, na zo'n lange rit. Onderweg is het verder droog gebleven en hebben wij de boodschapjes ook weer gedaan. We staan in een echte Nederlandse kolonie op de camping. Heeft ook wel weer wat;-)
Vanaf de camping naar de "rivier" gelopen en op de brug de eerste foto's van de Abdij gemaakt. Onderweg is er ook nog iets kapot gegaan in mijn deurraam. Toen ik voor de tolbrug het raam open wilde draaien, knapte er iets en kon ik de slinger wel ronddraaien, maar het raam bewoog niet:-(

9 juni
Om 7.00 uur er uit en lekker in het zonnetje richting douches. Zalig in de zon aan de koffie! Die deurruit moest ook nog nagekeken worden, dus het deurpaneel eraf…ja dat had je gedacht. Handige Harrie (a.k.a. Louis) kreeg een dingetje niet los, dus kon ik het paneel niet verwijderen. Voordeel van veel Nederlandse buren, je kunt wat makkelijker om hulp vragen. Onze overbuurman wilde wel helpen en had een Franse logé, die vroeger automonteur was geweest, wat wil je nog meer! Het deurpaneel was, na enig geklier, dan toch eindelijk er af en toen bleek dat de klem waar het raam in vast zit "enigszins" verroest was. Ducktape doet dan wonderen. De Fransman heeft het zo goed en kwaad als het ging, voorlopig gerepareerd (en het functioneert nu nog, maar moet zo snel mogelijk vervangen worden), dus beschikken wij nu weer over een draairaam.
Hierna zijn wij op de fiets richting Le Mont Saint Michel gegaan. We waren niet de enigen;-) Prachtig gezicht, dat ik geprobeerd heb vast te leggen met de camera. We besloten niet in de rij te gaan staan om naar binnen te gaan, maar boodschappen te gaan doen bij Carrefour. "Is maar een klein stukje fietsen" zeiden ze bij de receptie van de camping. Eerst via een mooi fietspad, maar dat hield op en moesten we verder langs de doorgaande weg. De fransen reden de vouwen uit mijn korte broek, dus Tonnie wilde terug. Later ben ik alleen gegaan en viel het eigenlijk best wel mee, maar het was iets verder dan een "klein stukje". Na veel zon vandaag, eindigde het toch weer met regen.

 

10 juni
Eigenlijk stond vandaag een bezoek aan de Abdij op het programma, maar het weer werkte helaas niet mee, dus besloten wij om 9.30 uur om weg te gaan en langzaam maar zeker aan de terugreis te beginnen. Honfleur stond nog op het programma, dus dat werd de voorlopige eindbestemming van deze dag. Eerst, via de binnenwegen, richting Caen, maar later voor de snelweg gekozen. Vanaf Caen weer binnendoor naar Honfleur. In Honfleur aangekomen, eerst door het dorp en de haven en dan naar de camping. TomTom heeft geprobeerd ons via doodlopende weggetjes Honfleur uit te begeleiden (wat geresulteerd heeft in de aanschaf van een nieuwe uitvoering van de wegwijspiet), maar uiteindelijk waren we dan om 15.00 uur op de camping, na een afstand van 209 km. Le Briquerie is een mooie camping en als we staan, gaat de zon weer schijnen tussen de wolken. Het is droog! Tussen de buien door, wat over de camping gelopen en dan maar weer op tijd naar bed. Vannacht heeft het weer hard geregend en is onze "badkamervloer" behoorlijk nat geworden, omdat het via het dakluik naar binnen is gekomen. Lekker soppen als je naar het toilet wilt:-)

11 juni
Een bezoekje naar Honfleur staat, na douche, ontbijt en koffie op het programma. We hadden al wat van de pitoreske haven gezien en wilden daar wel wat rond slenteren. We vertrekken om 11.00 uur van de camping en zetten de camper op een grote camperplek, ook nu weer vlak bij de haven. Als we echter gaan lopen, richting de haven, blijkt het niet te waaien, maar te stormen. Geen uitnodiging om door de haven te slenteren, we maken rechts om keer en besluiten naar Arras te rijden. De thuisreis begint nu echt.
We rijden om 11.25 uur Honfleur uit en slaan de binnenwegen nu over en gaan de snelste weg naar de volgende camping. We arriveren om 17.00 uur op camping La Paille Haute, waar we worden verwelkomd door de eigenaresse, die zelfs een paar woorden Nederlands spreekt! Na 310 km. rijden, is het fijn om onder het genot van een gelagje te genieten van ons uitzicht. Naast ons Engelsen en verder ook hier weer veel Nederlanders. Het is een echte "doorreis-camping" en dat komt omdat hij slechts een paar kilometer van de A1 af ligt.

 

12 juni
De laatste rit naar huis gaat beginnen. We zijn om 9.35 uur klaar om te vertrekken. De hele thuisreis worden wij "verwend" met regenbuien en zo nu en dan een zonnetje. Om 10.45 uur rijden wij de Belgische grens over. Hadden wij van de Fransen kamikaze acties verwacht op de weg, nemen de Belgen dit over. Wat een malloten kunnen dat zijn. Op een parkeerplaats de fietsen op het rek omgewisseld. De zwaarste fiets het dichtst tegen de camper. Scheelt wat in het heen en weer schudden. Om 12.30 uur rijden wij ons eigen Kikkerlandje weer binnen en gaan we lunchen op Hazeldonk. Verder naar Westwoud, hoewel we werden gewaarschuwd middels de borden, dat er een ongeval bij Vianen was en we werden geadviseerd om via de A12 om te rijden. Ook hier ging TomTom weer even in de fout en namen we de A12 de verkeerde richting op. Gelukkig konden wij vrij snel de andere richting weer op. Om 15.05 uur waren wij weer thuis. Voor we camper gingen uitpakken, werden we door de Hesjes (dat zijn de overburen) uitgenodigd om even een neut te komen drinken. En die had ik wel weer verdiend, na 417 km. achter het stuur.

 

Bekijk alle foto's

Totaal hebben wij 1993 km. gereden, waarvan het grootste deel in het prachtige landschap van de Normandische kust.

Laatst aangepast op zaterdag 16 juni 2012 12:21
 
Louis en Tonnie, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting